Průvodce webovými stránkami Česky  English  Deutsch  Patrola Šlapeto na facebook facebook
Hlavní stránka · Aktuálně · Koncerty · Pro pořadatele · Foto · Video · Kniha návštěv · Napsali o nás
Stáhněte si prosím:  Chytila Patrola (CD) nové · Dostaveníčko s První republikou · Kontakt

Kdo si na Hradčanech zazpíval Hašlera? Podívejte se na zkoušku a do zákulisí velkého koncertu Karel Hašler Open Air! To je vždycky hodně zajímavé
(aplausin.cz)
Jarek Nohavica, Ondřej Gregor Brzobohatý

Na pražském Hradčanském náměstí se za účasti ministra kultury Daniela Hermana a pražského radního pro kulturu Jana Wolfa konal koncert pod širým nebem pod názvem Karel Hašler Open Air. Koncert byl věnovaný 75. výročí smrti Karla Hašlera v koncentračním táboře a možnost vyjádřit úctu k tomuto všestrannému umělci si nenechal ujít nejeden zpěvák.

„Karel Hašler byl geniální. Umělec od Pána Boha. On skládal nejen písně a zpíval, ale i hrál, byl producentem, režisérem, scenáristou. Jeho písničky jsou nadčasové a je až s podivem, jak přesně sedí i na dnešní dobu. Hluboce si ho vážím a na jeho počest jsem složil písničku s názvem Pocta Karlu Hašlerovi, která měla na hradčanském náměstí premiéru,“ složil poklonu Hašlerovi písničkář Jarek Nohavica.

Na koncertě nechyběl ani více jak devadesátiletý režisér a dramaturg Gustav Oplustil. „Maminka měla doma gramofon a na něm si pouštěla desky s písničkami Karla Hašlera. A taky byla velká milovnice filmu a chodila na jeho filmy do kina. Nikdy jsem Hašlera naživo neviděl, přesto si ho pamatuji. Vždyť když zemřel, mně už bylo 15 let.“

Naopak nejmladším účastníkem koncertu Karel Hašler Open Air byl „malý Šlapeťák“ Robert Papoušek (23), který dneska vyznává úplně jiný styl hudby. „S Patrolou Šlapetem jsem vystupoval asi od šesti let. Hodně mě to bavilo. Zpívali jsme staročeské písničky a také i hašlerovky. Jasně, že by se některé písně daly zazpívat ve stylu punk, ale nebylo by to ono. Radši to nebudu ani zkoušet,“ smál se Robert Papoušek.

Do svého oblíbeného muzikantského stylu si hodil písničky Karla Hašlera například Václav Noid Bárta, Iva Pazderková či Ondřej Gregor Brzobohatý. Když se ale do toho opřela kapela Patrola Šlapeto pod vedením Radana Dolejše, tak se Hvězdičky nad Prahou roztančily a po Starých zámeckých schodech opravdu stoupal Karel Hašler.

Diváky písničkami Karla Hašlera potěšil i Petr Bende, František Segrado, Martina Bárta, Richard Tesařík, Johana Kopáčková, Markéta Konvičková, Vendula Příhodová či smyčcové trio Inflagranti a kapela Slza.

Večer moderoval a i zazpíval Petr Rychlý. Koncert natáčela Česká televize a záznam odvisílá v říjnu 2018 u příležitosti 100. výročí vzniku Československa.

Zdroj:

http://www.aplausin.cz/kdo-si-na-hradcanech-zazpival-haslera-podivejte-se-na-zkousku-a-do-zakulisi-velkeho-koncertu-karel-hasler-open-air-to-je-vzdycky-hodne-zajimave/